Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1993 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuş olup 30 yıllık bir deneyime sahiptir. 2006 yılında Aksaray Üniversitesi’nin kurulmasıyla, Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer almış olup güçlü ve donanımlı akademik kadrosuyla yıllardır nitelikli lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi vermektedir. Bölümde 1. ve 2. Öğretim programları mevcut olup toplam 193 lisans öğrencisi mevcuttur. Lisansüstü eğitiminde tezli yüksek lisans ve doktora programları aktif olup bu programlarda halen eğitim görmekte olan 91 tezli yüksek lisans ve 10 doktora öğrencisi bulunmaktadır.
İnşaat Mühendisliği Bölümünde Yapı, Mekanik, Hidrolik, Geoteknik ve Ulaştırma olmak üzere beş anabilim dalında, toplam 11 Profesör, 2 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 2 Araştırma Görevlisi ile eğitim-öğretime devam etmektedir. Bölüm laboratuvarlarında araştırma ve tespit testleri yapılmakta, projelendirme, tasarım, arazi incelemesi, deprem analizi ve yenilenebilir enerji konularında ulusal ve uluslararası firmalara danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bölümümüzdeki eğitim, güçlü teorik ve pratik esasların yanında özellikle kendi işinde başarılı girişimci yönü gelişmiş mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler neticesinde zarar gören şehirlerin yeniden imarı ve beklenen depremler nedeniyle ülkenin yapı stokunun yenilenmesi gerektiği için piyasada İnşaat Mühendisliği mezunlarına istihdam talebi artmış bulunmaktadır. Ayrıca bu depremler sonrasında bir takım standart ve yönetmelikler değişmiş ve değişecektir. Değişen bu yönetmelik ve standartlar ile piyasada inşaat mühendisi talebi daha da artacaktır. 2019 yılında yayımlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddeleri ile birlikte inşaat mühendisliğinin görev alanları ve görev miktarı arttırılmış piyasanın inşaat mühendisine talebi fazlalaşmıştır.
Diğer üniversitelerdeki İnşaat Mühendisliği Bölümlerinden farklı olarak bölümümüzde isteyen öğrenciler 4. sınıfta ücret karşılığı bölümümüzün anlaşmalı olduğu firmalarda okula gelmeden çalışabilmektedirler, Ortak Eğitim olarak adlandırılan bu programa katılan öğrenciler okulu bitirdikten sonra iş tecrübesi de kazandığı için rahatlıkla iş bulabilmektedirler. İlaveten diploma eki olarak verilen belgelerle (Mavi Diploma) öğrencilerimizin diplomaları uluslararası geçerlilik kazanmaktadır. Ortak Eğitim, Diploma Ekleri ve bölümümüzdeki diğer eğitim öğretim faaliyetleri ile ilgili ayrıntılı bilgileri üniversitemiz web sayfasından inceleyebilirsiniz.
Saygılarımla
Prof. Dr. Fatih Kürşat FIRAT